Everton FC.

A soron következő írásunk témája egy liverpooli csapat az Everton lesz, kik méltán lettek riválisai a híres vörösöknek. Az Everton Football Club-ot 1878-ban alapították még St Domingo FC néven, szóval szintén egy igen hosszú múltra visszatekintő csapatról van szó esetükben, sőt! Konkrétan a mai napig – sokaknak bármilyen hihetetlen is lehet – az öt legsikeresebb angol klub között tartják számon őket, még ha napjainkban a végelszámolásnál általában csak az erős középmezőnyben is végeznek.

A csapat elsődleges megalapításának célja igen vicces, mivel a St Domingo Metodista Templom csapataként azért is jött létre, hogy az Angliában olyannyira közkedvelt krikett szezon szünetében is legyen mivel lefoglalniuk magukat az embereknek. Meg kell hagyni jó döntést hoztak, hisz történetük során kilenc alkalommal nyertek bajnoki címet, öt alkalommal hódították el a híres FA-kupa serleget és egyszer még a KEK-ben Európa csúcsára is felültek. Ennek megfelelően saját nevelésű játékosaik is méltán híresek, van is bőven kire büszkének lenniük – gondoljunk csak napjainkból Wayne Rooney-ra, akit szintén a Mersey parti egyesület nevelt fel, de szintén a kékek játékosa volt egy bizonyos Dixie Dean is, aki máig csúcstartónak számít egy szezonban lőtt 60! góljával.

Mivel a csapat olyannyira szimpatikus lett az embereknek, hogy kissé elkülönítsék a metodistáktól 1 év múlva jelenlegi nevükre keresztelték őket a liverpooli városrészről elnevezve, ami otthont adott magának a csapatnak is. 1888-ban beléptek azon csapatok sorába, akik létrehozták az Angol Labdarúgó Ligát, ráadásul két évvel később meg is nyerték azt, elhódítva ezzel történetük első bajnoki címét. Első FA-kupa győzelmüket 1909-ben érték el, majd hat évvel később ismét bajnokok lettek, amit aztán Dixie Dean vezérletével 1928-ban meg is ismételtek.

Ezután viszont kisebb hullámvölgyekkel tarkított időszak következett, mivel 1930-ban az első osztályból kiestek, aztán két évvel később megnyerték azt, míg egy év múlva, 1933-ban elhódították második FA-kupa címüket is. Ezután még a világháború kirobbanása előtt egy bajnoki címet ünnepelhettek, a háborúval járó szünet után viszont már nem tudták ott folytatni ahol abbahagyták. Sőt, 1951-ben ismét lentebb szökkentek egy szinttel a másodosztályba, ahonnan 1954-ben jutottak vissza, azóta viszont folyamatosan az első osztályban vannak hol előrébb, hol hátrébb a tabella rangsorában.

Második sikerkorszakuk egy bizonyos Harry Catterick kinevezéséhez kötődik, aki már a második idényében ismét bajnokot csinált a csapatból, valamint 1966-ban segítségével Liverpool kékebbik részében ismét FA-kupa győzelmet ünnepelhettek az emberek. Szükségük is volt ezekre a győzelmekre a szurkolóknak mivel ezután az 1970-es bajnoki címtől eltekintve nem sok örömük maradt a csapatban, köszönhetően annak, hogy rendre az angol bajnoki ranglista alsó tízes sorában végeztek. Legközelebb csupán a 80-as évekhez közeledve kerültek ismét közel a bajnoki címhez, de 1978-ban és 79-ben is csak a negyedik helyen végeztek, amit aztán ismét egy – csúfosabban – a tabella alján zárt idény követett.

Ezután viszont eljött a csapat legsikeresebb korszakaként számon tartott időszak Howard Kindall vezetésével, hisz a Goodison Parkiak 1984-ben ismét FA-kupa győzelmet, valamint a következő három évben két bajnoki címet is ünnepelhettek. Ezután viszont Kindall eligazolt az Athletic Bilbao kispadjára és megfelelő helyettest sokáig nem sikerült találniuk, majd csak 1994-től volt javulás észrevehető, Joe Royle vezényletével. 1994-ben sikerült is irányításával stabilizálni a csapatot és még egy FA-kupa serleggel is gyarapodott annak gyűjteménye, azóta viszont nem sikerült igazán maradandót alkotniuk. Bár David Moyes 2002-es kinevezése ismét stabilizálta a csapatot, az erős középmezőnyből feljebb juttatni már nem tudta azt és ez azóta sem változott, hisz a skót edzőt váltó Roberto Martinez bár kecsegtetően kezdett, a 2016-os év csalódást keltő eredményeinek hála a liverpooli csapat ismét új menedzsert keres.