Az állattenyésztés és a vendéglátás kapcsolata

Általános

Az állattenyésztés és a vendéglátás kapcsolataA sertést a húsáért szokás tartani. Magyarországon a 16. század óta tartják és tenyésztik.  Ennek oka az, hogy a muszlin vallásban tiltott a sertéshús fogyasztása. A falvak népének egy-egy török támadás után megmaradt a sertése, még ha más állatai nem is. A sertés mindenevő lévén megeszik bármit, még a moslékot is. Trágyája is felhasználható a földművelésben a talajerő pótlására. Húsát és zsírját is felhasználjuk, illetve fogyasztjuk. Egy vágásra alkalmas sertés átlagosan 170 kilós. Lehet ugyan tovább hizlalni, de nem érdemes mert a csontjai megkeményednek ahogy a koponyája is. A hentes miután leölte az állatot szétbontja és szortírozza a húsát.  Ha több malacunk is van akkor azokat süldőkoruktól érdemes nevelni mert így megszokják a környezetüket és a táplálékot, amit kapnak. Néhány hónap alatt elég nagyok lesznek hozzá, hogy vágásra kerüljön a sor, és utána már csak annyi dolgunk van hogy elfogyasztjuk. Mindenki számára az a legjobb étel, amit otthon fogyaszt el és ez is a legfinomabb. Azonban kivételes alkalmakor étterembe is elmegy az ember. Itt a helyfoglalás után a pincér felveszi a rendelésünket, majd azt a konyhába továbbítja, ahol a főszakács keze alatt szakácsok és kukták dolgoznak azon, hogy minden egyes elkészült fogás ízre és minőségre is a legjobb legyen. Választhatunk magunknak előételt is, ha akarunk. Ha nem akkor megvárjuk a levest, amely szintén különféle lehet. Bableves, húsleves vagy valamely különleges fajta. A főétel része valamilyen hús, amely sertés, kacsa, birka és más állatok húsa is lehet. A köret is a krumplitól a salátáig bármit magába foglalhat még mártást is. Ezek után desszertnek még elfogyaszthatunk akár egy palacsintát is. Ha elégedetten távozunk az a szakácsoknak és az étterem vezetőnek is jól eső érzés. Ha sertésgondozóként, vagy szakácsként kíván elhelyezkedni, a gyomaendrődi álláskereső portálon releváns mérnök,szakmunkás álláshirdetésekkel találkozhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.