Aston Villa

Soron következő írásunk Anglia egyik legrégebbi focicsapatának, az Aston Villa-nak a megalakulásáról, történetéről szól. A Birminghami klubot 1874-ben alapította a Villa Cross Wesleyan Kápolna négy, egyébként üzletemberként is tevékenykedő tagja, Jack Hughes, Frederick Matthews, Walter Price és William Scattergood, akik akkor még nem is hihették, hogy a szigetország egyik legöregebb és legsikeresebb csapatát hozzák majd létre. Igaz, történelmük fénykorát a második világháború előttre datáljuk – hisz húsz nagy trófeájuk nagyobb hányadát még ekkoriban szerezték – még is óriási szurkolótábornak örvend a csapat, és azt sem szabad elfelejteni, hogy közé tartoznak annak a maroknyi klubnak, akik megélhették, hogy 1982-ben felüljenek Európa trónjára is. Ráadásul ezt nem is akárki ellen, a Bayern München ellen tették meg Hollandiában, Rotterdamban! De ennyire ne rohanjunk előre.

Külön érdekesség például, hogy első profi mérkőzésüket egy szintén birminghami, de nem foci, hanem rögbi csapat ellen – az Aston Brook St Mary’s ellen játszották, és nem is egy szimpla barátságos mérkőzésen az általános szabályokkal, hisz a meccsnek csak az első fele volt labdarúgás, a másik fele a hagyományos angol rögbi szabályai szerint ment. Lehet itt még gondolkoztak a vezetők, hogy melyik irányvonalon menjenek tovább, de szerencsére – helyesen – a foci mellett döntöttek, és 1880-ban már meg is ünnepelhették első kupagyőzelmüket, a Birmingham Senior Cup megnyerésével.

Ez viszont csupán a kezdet volt, az igazi menetelés csak ezután jött, hisz 1887-ben már első FA-kupa győzelmüket ünnepelhették, majd újabb mérföldkőként az Aston Villa is belépett azon csapatok sorába, kik létrehozták az Angol Labdarúgó Ligát. Sőt! Nem csak, hogy tagjaik voltak a létrehozóknak, de vezetőségük egy későbbi tagja, William McGregor nélkül meg sem történt volna ez. Így még azt is mondhatjuk, a Villa megalakulása nélkül talán a mai Premier League sem jött volna létre – vagy csak jóval később. Ki tudja?

Az 1897-es év szintén történelminek számít a csapat és szurkolói számára, hisz nem csak hogy ekkor költöztek be az azóta is székhelyüknek számító Villa Park Stadionba, de ekkor szerezték meg első duplázásukat is, amik nem csak az FA-kupát, de a bajnokságot is sikerült megnyerniük. Az ez utáni sikerességet pedig az is jól mutatja, hogy 1920-ban már a hatodik FA serleget tehette a csapat a vitrinjébe. Ezután viszont hanyatlani látszott a csapat csillaga, hisz 1936-ban lecsúszott a másodosztályba a csapat, ráadásul erre az időszakra datálódik egy általános negatív rekord is, méghozzá az egy szezonban bekapott legtöbb gólé is, mivel az oroszlánosok hálóját 110 alkalommal tudta megrezegtetni ellenfél csapat. A világháborúk kirobbanása sem segítette őket persze – bár ezt valószínűleg minden akkori csapat elmondhatja -, ebben az időszakban keretük nagy része vagy kiöregedett a játékból vagy a fronton életét vesztette, így hárult a csapat egy korábbi tagjára, Alex Massie-re, hogy újjáépítse azt.

1959-ben aztán egy csodásan alakuló FA-kupa sorozatnak hála újra – még, ha csak rövid időre is -, de a Manchester United legyőzésével újra az egekbe emelkedhetett a csapat, hogy ezután megkezdjék rögös, hullámvölgyekben gazdag időszakukat, ami talán napjainkig tart is. Megjárták a harmadosztályt, sorozatos tulajdonos, elnök és edző váltások taglalták fel a következő sok tízéves időszakot, amikor is 1-1 bajnoki vagy kisebb kupa-győzelemtől eltekintve a 82-es BEK győzelemig tartós öröme nem sok maradt a szurkolóknak. Igaz 1992-ben friss alapítóként még el tudtak érni egy ezüstérmet a friss Premier League-ben, de ezután már inkább a tabella alsó negyedében és az alsóbb osztályos szereplésekről lett ismeretes a nagy múltú csapat.